Zoeken

Indicatietape

Indicatietape

Indicatietape, ook bekend als sterilisatie-indicatortape, is een essentieel hulpmiddel binnen de sterilisatieprocessen in medische faciliteiten. Deze tape wordt gebruikt om te bevestigen dat een instrument of verpakte set medische benodigdheden is blootgesteld aan het sterilisatieproces. Het speelt een cruciale rol in de kwaliteitscontrole en infectiepreventie door visuele bevestiging te bieden van de effectiviteit van de sterilisatie.

De tape bevat chemische of thermische indicatoren die van kleur veranderen wanneer ze aan specifieke sterilisatievoorwaarden worden blootgesteld, zoals stoom, ethyleenoxide (EtO), of droge hitte. Deze kleurverandering geeft aan dat het pakket de sterilisatiecyclus heeft ondergaan, hoewel het niet de steriliteit van de inhoud garandeert.

Kenmerken van indicatietape omvatten:

  • Gemakkelijk te gebruiken: De tape kan eenvoudig worden aangebracht op verpakkingen van te steriliseren items.
  • Directe indicatie: Biedt een snelle visuele bevestiging dat items zijn blootgesteld aan het sterilisatieproces.
  • Veelzijdig: Geschikt voor verschillende sterilisatiemethoden, met specifieke tapes beschikbaar voor stoom-, EtO-, en droge hitte sterilisatie.
  • Nauwkeurige monitoring: Helpt bij het handhaven van hoge sterilisatiestandaarden en ondersteunt de infectiepreventieprotocollen.

Het correcte gebruik van indicatietape is een belangrijk onderdeel van het sterilisatieproces. De tape moet op een zodanige manier worden aangebracht dat deze niet per ongeluk loskomt en dat de kleurverandering duidelijk zichtbaar is na de sterilisatie. Bovendien is het belangrijk om te verifiëren dat de kleurverandering overeenkomt met de specificaties van de fabrikant, wat aangeeft dat de sterilisatiecondities zijn bereikt.

Indicatietape wordt veel gebruikt in ziekenhuizen, tandartspraktijken, chirurgische centra, en laboratoria, waar steriele instrumenten en materialen essentieel zijn voor patiëntveiligheid. Het is een integraal onderdeel van de sterilisatiekwaliteitscontrole, die zorgt voor vertrouwen in de sterilisatiepraktijken en bijdraagt aan het voorkomen van infecties.

per pagina
2 Items
Sterilisatie Tape Stoomindicator 19 mm
Sterilisatie Tape Stoomindicator 19 mm
Artikel nr: 0610595
€ 5,99 € 4,95
Op voorraad
Sterilisatietape Heteluchtindicator, 19mm
Sterilisatietape Heteluchtindicator, 19mm
Artikel nr: 0610593
€ 24,14 € 19,95
Speciaal voor u besteld
per pagina
2 Items
Indicatietape