Zoeken

Dipslides

Dipslides

Dipslides zijn een laboratoriumhulpmiddel dat gebruikt wordt voor het kweken en kwantificeren van bacteriën uit urine, om urineweginfecties (UWI's) te diagnosticeren. Ze bestaan uit een steriele plastic houder met daarin één of twee kleine schuifjes bedekt met specifieke voedingsbodems die bevorderlijk zijn voor de groei van bacteriën. Dipslides bieden een eenvoudige, kosteneffectieve methode voor het identificeren van de aanwezigheid van pathogenen in urine en andere vloeistoffen.

Hoe werken Dipslides?

  1. Monsterverzameling: De dipslide wordt in het urine- of vloeistofmonster gedoopt of de vloeistof wordt over de slide gedruppeld, waardoor de voedingsbodem in contact komt met de te testen substantie.
  2. Incubatie: Na blootstelling aan het monster wordt de dipslide geïncubeerd bij een geschikte temperatuur (vaak 35-37°C) voor een specifieke periode, meestal 24-48 uur.
  3. Beoordeling: Na incubatie wordt de groei van bacteriën op de voedingsbodem beoordeeld. De hoeveelheid en het type bacteriële kolonies kunnen indicatief zijn voor de aanwezigheid en ernst van een infectie.

Voordelen van Dipslides

  • Gebruiksgemak: Dipslides zijn eenvoudig in gebruik en vereisen minimale training.
  • Kosteneffectief: Ze bieden een economische methode voor routinematige screening op infecties.
  • Transporteerbaar: Geen onmiddellijke laboratoriumverwerking vereist. Dipslides kunnen worden getransporteerd naar een laboratorium voor analyse na incubatie.
  • Breed inzetbaar: Geschikt voor het detecteren van bacteriën in verschillende soorten monsters, niet alleen urine.

Beperkingen

Hoewel dipslides nuttig zijn voor het screenen op UWI's, kunnen ze beperkt zijn in hun vermogen om specifieke pathogenen te identificeren of om gedetailleerde antibiogrammen te bieden. Bij complexe of terugkerende infecties kunnen aanvullende microbiologische analyses nodig zijn voor een volledige identificatie van de ziekteverwekker en gevoeligheidstesten voor antibiotica.

Toepassingen

Dipslides worden veel gebruikt in klinieken, ziekenhuizen, en ook in industriële settings zoals voedselverwerking en waterbehandeling, waar snelle en betrouwbare bacteriële monitoring vereist is.

In de klinische praktijk bieden ze een waardevol hulpmiddel voor eerstelijnsgezondheidswerkers voor de initiële beoordeling van urineweginfecties, waardoor snelle interventie en behandeling mogelijk is.

per pagina
3 Items
Uricult Trio, 10 dipslides
Uricult Trio, 10 dipslides
Artikel nr: 242800051
€ 21,05 € 17,40
Speciaal voor u besteld
Siemens Multistix 5, 50 stuks
Siemens Multistix 5, 50 stuks
Artikel nr: 0620010
€ 17,90 € 14,79
Op voorraad
Uricult Plus, 10 dipslides
Uricult Plus, 10 dipslides
Artikel nr: 242800050
€ 21,66 € 17,90
Speciaal voor u besteld
per pagina
3 Items
Dipslides