Zoeken

Cholesterol

Cholesterol

Een cholesteroltest, ook bekend als een lipidenprofiel of lipidenpaneel, is een bloedonderzoek dat wordt gebruikt om de hoeveelheden van verschillende soorten cholesterol en triglyceriden in het bloed te meten. Cholesterol is een vetachtige substantie die essentieel is voor de opbouw van celmembranen, de productie van bepaalde hormonen en de vorming van vitamine D. Het wordt zowel door het lichaam aangemaakt als verkregen uit voedsel. Te hoge niveaus van bepaalde soorten cholesterol kunnen echter het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Een standaard cholesteroltest meet doorgaans:

  • Totaal cholesterol: De totale hoeveelheid cholesterol in het bloed.
  • LDL (low-density lipoprotein) cholesterol: Vaak "slecht" cholesterol genoemd omdat een te hoog niveau kan leiden tot de opbouw van plaque in de slagaders, wat het risico op hartziekten en beroertes verhoogt.
  • HDL (high-density lipoprotein) cholesterol: Bekend als "goed" cholesterol omdat het helpt om cholesterol uit de slagaders te verwijderen en het terug naar de lever te brengen, waar het uit het lichaam wordt verwijderd.
  • Triglyceriden: Een type vet in het bloed dat wordt gebruikt voor energie. Hoge niveaus kunnen ook het risico op hartziekten verhogen.

De resultaten van een cholesteroltest worden gebruikt om een individu's risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te evalueren en, indien nodig, een behandeling te starten of aan te passen. De aanbevolen waarden kunnen variëren afhankelijk van iemands leeftijd, geslacht en andere risicofactoren voor hartziekten.

Het beheren van cholesterolniveaus kan vaak worden bereikt door leefstijlveranderingen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het stoppen met roken. In sommige gevallen kunnen medicijnen, zoals statines, ook worden voorgeschreven om hoge cholesterolniveaus te verlagen.

Het is belangrijk om regelmatig uw cholesterol te laten controleren, zoals aanbevolen door uw zorgverlener, vooral als u risicofactoren heeft voor hartziekten.

per pagina
1 Items
Roche Accutrend Plus meter
Roche Accutrend Plus meter
Artikel nr: 0620023
€ 153,91 € 141,20
Speciaal voor u besteld
per pagina
1 Items
Cholesterol